BBBeter Voetbal

Dat is nou weer zo halfbakken – of zeg maar gerust: drie keer niks – van die Infantino. Beetje lopen pochen over dat WK in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Met hónderdenvier wedstrijden, achtenvéértig teams, ongetwijfeld ook een record aan sponsorgelden, tv-rechten of hoe die pakken-wat-je-pakken-kan-poen ook mag heten. Toernooi in dríe landen? Weet dat FIFA-baasje wel hoeveel internationaal erkende onafhankelijke staten er op de wereld zijn? 196! Denk nou eindelijk eens groot man. Organiseer het WK in ál die landen.

Openingswedstrijd op 1 januari in een zandbak vol gejurkte suikeromen, finale op 31 december in een zandbak vol gejurkte suikeromen en daartussen met de zon mee WK-potjes van IJsland tot Argentinië. Dat is pas kassa. En wel roepen dat het heel erg dúúrzaam moet, want dan scoor je punten in deugkringen en het is bovendien de uitdrukkelijke eis van de actiegroep Fossil Free Football. De wat? De actiegroep Fossil Free Football. Bestaat echt. We hadden al statisch voetbal. En defensief voetbal. En afbraak voetbal. En – nog erger – Video Assistent Referee voetbal. En nu dus Fossiel Vrij VAR Voetbal.

Maar die extra vliegbewegingen dan voor dat alle-landen-van-de wereld-toernooi? Niks vliegen! Roeien! Galeischepen van stal halen en voetballers, fans en bobo’s in het vooronder de armen uit te mouwen laten steken. Wat die Romeinen konden, kunnen wij ook. Verliest ‘t voetbal wel vette geldschieters als Qatar Airways, maar daar komt ongetwijfeld Tijgerbalsem – tegen al uw spierpijnen – voor terug. En niet te vergeten hoofdsponsor Vegan Food Tofu International.

Het schijnt dat zelfs mijn geliefde FC Volendam het broodje paling in het spelershome heeft vervangen door duurzaam niet-te-vreten-voer, dus dan weet je wel hoe laat het is. Frietkot voor het stadion verdreven door een guinoasaladekraam. Vooral dóórslaan met die gekte. Totdat eindelijk het gezond verstand terug zal keren en we uitkomen bij het ultieme WK-winnaarsgerecht. Een stevige hap vers van het boerenland, gezegend met natuurlijke suikers. En die hap noemen we dan Sweet Caroline. Voor een – ik ga er euforisch van stotteren – BBBetere wereld.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.