Bies van Ede half miljoen boeken verkocht

Bies van Ede;

een half miljoen boeken verkocht

HAARLEM – Onlangs verscheen Kapoerem Kapoerowitzj van Bies van Ede. Na een rekensommetje bleek dat er van de Haarlemse jeugdboekenschrijver meer dan een half miljoen boeken zijn verkocht! Zondag 4 oktober werd tijdens de Kinderboekenweek het 500.000e exemplaar – Kapoerem Kapoerowitzj – bij boekhandel De Vries Van Stockum aan de schrijver uitgereikt.

HALF MILJOEN
Bies van Ede: ‘ Toen ik mijn uitgever Otto Wollring vertelde dat Kapoerem Kapoerowitzj alweer mijn 158e boek is, begon hij te rekenen. We kwamen tot de conclusie dat er met Kapoerem nu iets meer dan een half miljoen boeken van me zijn verkocht. Een ongelofelijke mijlpaal natuurlijk.’

Van Van Ede verschenen boeken bij onder meer uitgeverij Leopold, Van Goor, en Ezo Wolf. Titels die het erg goed gedaan hebben zijn Bloed op de heksensteen (Kinderjury 1995) , Noodkreet uit de sneeuw (pseudoniem X), Stilte en Mijn lievelingsdier is gebraden kip. Van het boek Jacht op de heilige graal dat onder de naam Isengé Bezu verscheen werd een eerste druk gemaakt van 150.000 exemplaren.

Bies van Ede: ‘Natuurlijk zijn alle boeken me even lief, maar ik ben erg blij met Kapoerem Kapoerowitzj, waar ik af en aan de afgelopen drie jaar aan gewerkt heb. Bijzonder dat juist met dit boek het halfmiljoenste exemplaar wordt aangetikt.’

KAPOEREM
Kapoerem Kapoerowitzj is een magisch verhaal vol humor over een vissersjongen van tien die op zoek gaat naar zijn vader. Dit wonderlijke avontuur speelt zich lang geleden af, in de tijd dat de geschiedenis nog moet beginnen en de aarde nog plat is. Het wordt een vreemde zoektocht. Kapoerem komt als roeier terecht op een varend paleis. Hij ontmoet een tovenaar die beweert dat hij zijn vader betoverd heeft. Hij helpt de burgers van de stad Pasta aan een nieuwe plek om te wonen. Kapoerem schaakt met een zekere Attila de Hun en wijst keizer Napoleon de (verkeerde) weg naar huis. Zijn vader vinden is een hele klus, vooral omdat Kapoerem zo onhandig is. En wie is toch dat jongetje dat zijn spiegelbeeld lijkt en dat overal opduikt?

Filmpje van de overhandiging door Daan van der Valk bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem vind je hier.