Charlotte Dematons Black Beauty

In juni 2021 verschijnt Black Beauty. De aangrijpende wereldklassieker van Anna Sewell uit 1877 wordt door Natasza Tardio opnieuw verteld in moderne taal, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke verhaal, met illustraties van Charlotte Dematons.

Black Beauty speelt zich af in het Engeland van eind negentiende eeuw, een periode waarin paarden nog een grote rol speelden in het leven van mensen. Auteur Anna Sewell koos ervoor om het verhaal vanuit het perspectief van het paard te schrijven. Iets wat tot dan toe nog niet eerder gedaan was en wat de lezer direct in de belevingswereld van Black Beauty trok.

Het verhaal begint als Black Beauty nog een veulen is en omgeven wordt door de liefde van zijn moeder en eigenaar. Hij groeit op tot een prachtig, zachtaardig en sterk paard dat geniet van het leven in de wei, maar dan slaat het noodlot toe. Zijn eigenaar moet afstand doen van zijn geliefde paarden en Black Beauty belandt in een wereld waar paarden niet altijd goed worden behandeld. Hij wisselt meerdere keren van eigenaar, ontmoet en verliest vrienden en krijgt het als werkpaard zwaar te verduren.

Verlies, verdriet en wreedheid vormen een groot deel van zijn bestaan. Toch zorgen zijn goede afkomst, zachte natuur, doorzettingsvermogen en positieve instelling ervoor dat hij niet opgeeft. Lukt het Black Beauty om ondanks alles te overleven en uiteindelijk het geluk weer te vinden?