Het waargebeurde verhaal van een jonge Surinaamse soldaat in de Oost

AMSTERDAM – Henk Bakboord schreef het waargebeurde Brieven aan Leo over het leven van zijn vader, die zich als jonge Surinaamse soldaat vrijwillig aanmeldde om mee te helpen in de koloniale oorlog in Nederlands-Indië. Brieven aan Leo geeft de lezer een persoonlijke blik op de onderbelichte episode in de Tweede Wereldoorlog, die van de uitzending van Surinaamse militairen naar de Oost.

BRIEVEN AAN LEO
Leo Bakboord, de vader van auteur Henk Bakboord, overleed in 1976. Na zijn overlijden werd tijdens het opruimen een map met tientallen flinterdunne luchtpostbrieven gevonden. Het waren allemaal brieven aan Leo. Brieven uit de Tweede Wereldoorlog en de periode erna. Brieven van familie, vrienden en dienstkameraden. Aan de hand van deze persoonlijke brieven heeft auteur Henk Bakboord het waargebeurde verhaal van zijn vader opgeschreven.

SURINAME
Leo Bakboord ontmoet zijn vrienden regelmatig in hun stamcafé in Paramaribo. Totdat het verre Europa hun leven gaat beheersen: de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken. In Suriname wordt intens meegeleefd met het Moederland. Mensen zijn nachtenlang aan de radio gekluisterd. Na lang wikken en wegen – is dit wel onze oorlog? – besluiten de vier vrienden om zich bij de Nederlandse gouverneur vrijwillig als soldaat aan te melden om te helpen in de oorlog tegen de Japanse bezetters in Nederlands-Indië. Theodor Holman over Brieven aan Leo: ‘Wat een belangrijk boek is dit. Goud! Het is niet alleen mooi geschreven maar het opent nieuwe vergezichten, het verrijkt de geschiedenis en het is ook nog spannend en ontroerend.’

Brieven aan Leo (€ 23,95 / ISBN 9789083296180) is verschenen bij uitgeverij Ezo Wolf en is verkrijgbaar in de boekhandel.