Allemaal denken we gelijk te hebben in de wereld van de waanzin, waarin niemand het nog weet

Zó zit je in de Kuip, zó zit je in de bak. Omdat je als randdebiel met je aansteker een kale kop hebt geraakt. Had die dwaas een centimeter hoger gemikt, dan was de conclusie geweest: er lagen aanstekers op het veld. Dan deed iedereen een plas en bleef alles zoals het was.

Had die gek een hoofd met haar geraakt, was er ‘foei’ gezegd en bleef alles zoals het was. Steven Berghuis kréég als Feyenoorder in de Johan Cruijff ArenA een aansteker op zijn zorgvuldig gecoiffeerde kapsel. Geen bloed, geen code rood.

Steven Berghuis werd Ajacied en daarom bedreigd. Het veld in de Kuip werd een kooi van netten, waar de lenzen van tv-camera’s niet doorheen konden, zodat de kijkers thuis een kutbeeld hadden. ‘t Net aan de camerakant dus weg. Randdebiel gooit en subiet dansen de poppen op een voorspelbaar deuntje.

De schanderoepers. De keihardemaatregelenroepers. De hypocrietroepers, als reactie op de schande- en keihardemaatregelenroepers. De bijgoochem met z’n columpje in NH Radio Sportcafé. En allemaal denken ze gelijk te hebben in de wereld van de waanzin, waarin niemand het nog weet.

Voor de wedstrijd stond een hersenloos tweebenig schepsel op een podium bij de Kuip ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ in een microfoon te brullen en niemand die op het idee kwam om die gevaarlijke gek in een dwangbuis af te voeren naar de dichtstbijzijnde GGD. Twintig seconden na de aftrap oogde een deel van de Kuip als een ontplofte olieraffinaderij en toen de dikke gitzwarte rookwolken eindelijk waren opgetrokken zei niemand: compleet gestoord om in zo’n decor te gaan voetballen.

Maar het zakkacheltje van de randdebiel bracht licht in verwarde breinen. Eureka! KNVB-maatregelen. Volgende keer dat een aansteker een kale kop raakt: einde wedstrijd. Sven Kockelmann las ‘t voor op tv en voegde er aan toe: ‘Is dit nou alles?’ Wat wil jíj dan, Sven? Die randdebiel op de middenstip zetten en vier leeuwen uit de spelerstunnel laten komen? Waarom ben je teruggekomen op het veld? werd Davy Klaassen gevraagd. ‘Omdat ik niet wil zwichten voor geweld’, antwoordde ‘t slachtoffer. Ooit waren dat mooie woorden.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.