BAL DER VERBROEDERING

Het woord uitpubliek kan dus naar het museum. ‘Opa, wat was uitpubliek?’ ‘Dat waren mensen die voor hun club juichten in het stadion van de tegenstander, jongen.’ Gaat niet langer. De politie is het geouwehoer met eencelligen die zich supporters noemen spuugzat, de grens is bereikt.

Vroeger werd de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord perfect belichaamd door Ton van Duinhoven als Kuip-suppoost Krooswijk die de naam Sjaak Swart niet uit z’n bek kon krijgen. Humor als wapen in de strijd. Kan niet meer in een tijd van doorgeslagen polarisatie. Ajax-Feyenoord, links-rechts, de verbetenheid verdrijft de gulle lach.

Marcel van Roosmalen, de Vitesse-adept die in het verleden nog wel eens grappig was, vergeleek in de Nieuws BV op Radio 1 de BBB van Caroline van der Plas met de Joodse Raad in de Tweede Wereldoorlog, wetend dat daarmee de link naar gaskamers en holocaust snel is gelegd. Een Van Roosmalentje…

Schermen met stuitende smakeloosheid als de humor je heeft verlaten. Ene Janneke de Bijl – ze schijnt cabaretier te zijn – gebruikte haar vrijheid van meningsuiting in hetzelfde radioprogramma door te roepen dat ze bijna verlangde naar een dictatuur, omdat Caroline van der Plas won op het feest van de democratie. Een De Bijltje…

Iedereen mag een mening hebben, zolang het die van Janneke maar is. Wat een godsgeschenk daarom in deze helse tijd van haat en nijd dat ik zondag de hemel op aarde heb ontdekt: café De Gouden Florijn op de Rozengracht in Amsterdam. Aan de stamtafel met verkleurde kleedjes gaf Bert een drankje aan Ray, proostte Ray op Bert, juichte Bert voor Feyenoord en Ray voor Ajax. En iedereen in de kroeg, Feyenoorder of Ajacied, werd heimelijk verliefd op Debbie – voetballiefhebber met onweerstaanbare charme – terwijl cafébaas Nico de eige gehaktballen uit de juspan viste.

Vier dagen later worden vijf spelers van Oranje vergiftigd met kip kerrie. Buikloop door kip. Kip, boerderij, verdorven boeren… Ik hoor Janneke de Bijl al schreeuwen: ‘Allemaal de schuld van Caroline van der Plas’. En ik ruik de eige bal van Nico in De Gouden Florijn. Die goddelijke bal der verbroedering.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.