ENORM ADVOCAAT

Het is aangenaam warm in Het Torentje, graadje of 21. ‘Schandalig, als complete volksstammen in dit land de thermostaat beneden de 18 graden moeten houden’, zeg ik tegen Mark Rutte. ‘Niet als ik er m’n excuses voor aanbied’, reageert de minister-president. ‘Zoals voor Groningen, de toeslagenaffaire, het stikstofgeneuzel, ’t slavernijverleden, de migrantenpuinhoop en al dat andere. Excuses zijn de beste uitvinding sinds het wiel. Maar waarom ben je hier eigenlijk?’ Precies dáárom dus, Mark. Ik moet m’n excuses aanbieden aan drie voetbaltrainers en dan is een spoedcursus sorry zeggen van de grootmeester zelf zeer welkom. Na een half uur in Het Torentje ben ik er klaar voor, dus daar gaan we.

Het spijt me, meneer Advocaat, dat ik u bij herhaling Dick heb genoemd. Telkens weer schaamteloos Dick Advocaat. Dick, ‘t afschuwelijke verboden woord dat woke-oren pijnigt. Dick, zo nodeloos kwetsend voor mensen met overgewicht. Sorry, Enorm Advocaat. Vergeef ’t mij, ook gij, Erik ten Hag.

‘Dank je wel, Erik ten Hag, dat je het Nederlandse voetbal en het Nederlandse trainersgilde op de kaart hebt gezet’, schrijft Ruud Gullit in De Telegraaf en ik krimp ineen van schaamte. Buitenlandse clubs kijken weer naar ons land voor trainers en spelers omdat Erik ten Hag de League Cup heeft gewonnen met Manchester United en wat riep ik – beheerst door vuilbekkerij – toen hij naar Engeland ging? Dom, dom, dom, verkeerde moment, verkeerde club, garantie voor ellende. Ik had toch moeten weten dat je Christiano Ronaldo moeiteloos kunt vervangen door Wout Weghorst. Sorry, meneer Ten Hag en mijn nederige excuses ook voor Chris de Graaf, trainer van Spakenburg. ‘We kunnen FC Utrecht pakken in De Galgenwaard’, zei hij voor dat potje van dinsdag en ik dacht: koekoek. Omdat het niet tot mijn botte hersens doordrong dat je met elf bakkersknechten en visfileerders negentig minuten lang ervaren profs van de mat kunt tikken.

Ik probeer het goed te maken met een vraag. Wie hoort in dit rijtje niet thuis? Ajax, Feyenoord, PSV, Spakenburg. Antwoord: PSV, want die club is de enige bekerhalvefinalist van beneden de grote rivieren. En daarvoor zeg ik dan weer sorry tegen Willy en René.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.