Bert Dijkstra

Feyenoord-NEC was welbeschouwd van een droevig niveau, maar hartstikke leuk om naar te kijken. FC Twente-Ajax… Niet best, wel boeiend. Waarom? Omdat het békervoetbal was, zeggen analisten. Cupfighting. Dood of de gladiolen. Onzin.

Het ging niet om wat het wél was – KNVB-bekervoetbal – maar om wat het níet was: VAR-gifbekervoetbal. Beste bewijs daarvan werd geleverd door spelers die met hun handen automatisch het vierkante VAR-gebaar maakten als de bal met honderd kilometer per uur tegen een bungelende arm vol onschuld werd aangeschoten. Was je met zo’n Video Assistent Referee zomaar weer een paar minuten zoet mee geweest.

Leo Driessen, die – ik krijg het nauwelijks uit m’n bek – bij Twente-Ajax heerlijk commentaar gaf – zei toen er iets met Cerny aan de hand was: ‘Hier had de VAR minstens negen keer naar gekeken’. De goden zij gedankt dat we die bloedirritante wachttijd nu konden vullen met lekker voetballen. Wat zegt u? Nu bleven scheidsrechterlijke dwalingen ongecorrigeerd en dat is niet eerlijk? Schei toch uit. Oneerlijkheid hóórt bij het leven. Als je van voetbal een o zo correcte sport wilt maken, moet je het niet door mensen laten spelen. En al helemaal niet door aanstellerige etterbakjes op noppen.

Driessen-in-topvorm zei het mooi toen één zo’n jankbuil een pruillipje opzette omdat er geen VAR was: ‘Nog even negen keer een grimas trekken en dóóór’. Daar dacht analist dominee Bruggink in de pauze helaas anders over. ‘Als hij gaat liggen’, zei hij over Misidjan van FC Twente, ‘krijgt hij een penalty’. Hij voegde er aan toe: ‘Het siert hem dat hij ’t niet deed, maar…’ Néé, níet maar! Geen komma. Het siert hem. Punt. En dóóór. Maar nee: wel maar. ‘Maar in een wedstrijd met zulke grote belangen kan zo’n moment beslissend zijn’, zei Bruggink.

En daar – beste luisteraars – hebben wij dus het probleem bij de kop. Oneerlijkheid zit in de mens en de VAR is altijd in het voordeel van de vertragende dus spelbedervende partij. Na afloop ging dominee Bruggink nog even door. Ajacied Conceicão had een strafschop moeten hebben na een overdreven duikeling. ‘Als er een VAR was geweest, dan…’ Kan de microfoon van die man uit?

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.