Prima dat een roedel halve zolen op weg naar de Arena uit een Amsterdamse metro is gehaald vanwege hersenloos antisemitisme. Uitstekend dat er eindelijk is opgetreden tegen die achterlijke gewoonte om Ajax in verband te brengen met joden en gas. En toch… Beetje wrang wel dat ’t om AZ-volgelingen ging. Hooligans… Dan denk je eerder aan Feyenoord, Ajax, FC Utrecht, FC Den Haag.

Toen AZ dakloos was, ging ik mee in een supportersbus naar een thuiswedstrijd in Den Haag. Tante Jacoba deelde gevulde koeken uit en ik dacht: wat kan een dagje voetbal nog leuk zijn. AZ, de sympathieke schlemiel. Wie wordt door de KNVB het vaakst een oor aangenaaid? AZ. Er staan tientallen stadions in de polderlandse wind en van welke daarvan waait ’t dak af? Dat van AZ.

Waarom was West Ham United-AZ donderdag live te zien op een open net? Omdat Ajax, Feyenoord en PSV zijn uitgeschakeld. Als die clubs spelen, verdwijnt AZ in de samenvatting, want minder kijkers dus commercieel minder interessant.

Lang geleden leek ‘t de broers Cees en Klaas Molenaar, suikeroompjes van AZ, wel leuk om de spelersvrouwen groeibriljantjes te geven. Het werd subiet een affaire. Vrome Dirk Scheringa struikelde als suikeroom van AZ over minder frisse praktijken met zijn bank. De handel van collega-bankiers stonk nog veel meer. Zij kwamen er mee weg. Retteketet AZ.

Maar op 11 mei 2023 dus wel mooi in de halve finale van een Europees toernooi. Lekker met z’n allen naar Londen. Familie van spelers en trainers gezellig op de hoofdtribune, maar we hebben het hier wel over AZ. Dus: door de Engelsen aangezien voor de harde kern. Bedreigd. Verdreven naar een plekje hoog in het stadion, tussen de gevaarlijkste supporters van de thuisclub.

Volgens Valentijn Driessen is AZ een club van net niet, omdat werd verzuimd te winnen van Feyenoord en Ajax. Met een begroting van 30 miljoen tegenover de 80 miljoen van Feyenoord en de 160 miljoen van Ajax. Met beperkte middelen de Conference League nog kunnen winnen, uitstekende jeugdopleiding en toch worden weggezet als net niet. Zoveel onrechtvaardigheid schreeuwt om onvoorwaardelijke liefde. Hup AZ.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.