IJZEREN CULTCLUB

Het stuiterende stadionnetje heet niet de Emir Tamim bin Hamad al Thani Arena, de Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed Dome of hoe de speeltjes van die poenige megalomane harteloze voetbalvernietigers uit de zandbak ook genoemd mogen worden.

Nee, het stuiterende stadionnetje heet An den alten Försterei. Supporters hebben het met verfkwast en hamer overeind gehouden en hun bloed gegeven – 10 euro per zak – om de cultclub die er speelt in leven te houden. En nu jaagt het bloed dat overbleef door hun aderen uit pure extase voor hun grote liefde Union Berlin. Daar zou de romanticus in mij blij van moeten worden, maar het lukt me niet. Door m’n hoofd schieten woorden als winstimpuls en transferresultaat of hoe dat aan de halfjaarcijfers van Ajax gekoppelde economische gereutel ook mag heten.

‘Na de 0-0 in Amsterdam heeft Ajax hier vanavond winst nodig’, zegt de commentator van dienst en ik denk: hoezo? Die winst ís er toch al? 76 miljoen euro. Netto. Financieel de beste zes maanden uit de geschiedenis van de club! Vooral dank zij het resultaat van inkomende en uitgaande transfers, liefst 117,1 miljoen euro. Union Berlin speelt het 1-8-1-1-syteem, maar in m’n bovenkamer spelen andere cijfers diefje met verlos. 76 miljoen en 117,1 miljoen.

Ajax… Voetballend verbijsterend snel afgezakt van serieuze tegenstander voor de sjeik- en emirspeeltjes naar slechte verliezer tegen een matig elftal dat met z’n hart speelt. Van reus in wording zomaar weer maatje pink op het veld, maar het transferresultaat mag er zijn.

Bassey maakt hands binnen de zestien en ik denk: wat heeft dat voor consequenties voor de begroting? Die Argentijnse keeper blundert en ik denk: hoe gaan we deze verliessluitpost afboeken in de jaarcijfers? Door m’n beeldscherm heen ruik ik de braadworst in het stadion vol tijdloze staplaatsen en ik denk: gelukkig heeft Ajax hogere inkomsten uit partnerships met commerciële partijen.

Tadic sleurt gênant aan een op de grond liggende tegenstander en ik denk: eigenlijk best mooi dat de cultclub wint. Alleen die bijnaam is onverteerbaar. IJzeren Union… Heiligschennis. Er is maar één IJzeren. En dat is Rinus.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.