DWARSDENKER MET ZELFSPOT

In De Telegraaf van zaterdag 29 februari 2020 stond een mooi interview met Arthur van Amerongen. Wierd Duk sprak met hem over Dwarsdenker des Vaderlands; het nieuwe boek van Arthur van Amerongen. De foto’s zijn van Paul Tolenaar.

INTERVIEW
Hij komt uit een ’rouwroes’, zegt Arthur van Amerongen (60). Een van zijn geliefde honden stierf recent en dat hakte er behoorlijk in bij Hollands geestigste columnist. Ineens had de ’hofnar van rechts Nederland’, die met honden en vriendin een sober bestaan leidt aan de kust in de Portugese Algarve, geen kwinkslagen meer paraat.

’Ik was echt verdrietig”, zegt de Dwarsdenker des vaderlands (de titel van Van Amerongens nieuwe boek), die onder meer schrijft voor de Volkskrant en HP/DeTijd. „Die honden zijn mijn kinderen. Door hen ben ik rustiger geworden, huiselijker. Ik ben eigenlijk een heel goede vader voor ze – ik had er vijf, nu zijn het er nog twee – ze zijn een anker in mijn leven. Dat maakt het wel zwaar.”

Die honden vormen een rode draad in jouw bestaan, dat zich op verschillende continenten afspeelde, lijkt het.
„Ik ben met dieren opgegroeid, hamsters, katten, vogels, cavia’s. In Ede. Als kind had ik al Blackie, een wit hondje van de boer dat verdronken zou worden. Mijn honden heb ik meegenomen uit Paraguay, waar ik woonde, toen we naar de Algarve verhuisden. Iedereen zei: laat die beesten toch achter in de jungle, maar dat zou ik niet eens kúnnen. Het was één grote nachtmerrie en kostte klauwen met geld: paspoorten, tickets, kooien. Gelukkig was de zus van mijn toenmalige vriendin getrouwd met de op een na rijkste man van Spanje. Die heeft alles betaald.”

VERDER LEZEN:
Via De Telegraaf; klik hier.