Boekpresentatie Houden van Trump

TRUMP IS EEN BEVRIJDER

Debuterende romancier Hans van Willigenburg schrijft met Houden van Trump een lovend boek over The Donald. Zakenvrouw van het Jaar 2017 Elske Doets sprak met hem.

Sinds je middelbare schooltijd is schrijven jouw ding. Je wordt in december 57. Waarom nu pas je eerste roman? 
Omdat ik snel afgeleid ben. Alles interessant vindt. Veelvraat, dus. En mijn maximale spanningsboog voor een journalistiek artikel is ongeveer een week. Liever nog doe ik columns of blogs. Die schrijf ik in een paar uur. Dus een roman was lange tijd buiten mijn bereik. Tot ik de titel “Houden van Trump” bedacht. Die was zó pakkend. Die greep me. Tilde me op. Daarom ging ik door.

Waarom een roman over Trump? Wat heb je met Trump?
Hoe gek het ook klinkt, voor mij is Trump ‘een bevrijder’. Hij heeft lak aan regeltjes en conventies. Eigenlijk is hij de politieke vertaling van de ’68-revolutie: breken met de ketens. Gaan voor wie-je-bent. Zonder schaamte. Het ironische is dat veel linkse ’68-ers, een stukje ouder, nu zeggen: Trump, bah, narcistische man!

De hoofdfiguur is erg verveeld. Is daar een autobiografische parallel met jou?
Absoluut. Als journalist doorzie ik veel vraag-antwoord-spelletjes. En denk ik algauw: dat kennen we nou wel. Vandaar dat ik Trump zo verwelkom. Zijn optredens voor de pers zijn volledig onorthodox en ontregelend. Dat beschrijf ik ook vrij gedetailleerd in het boek. Elke keer als hij achter een microfoon plaatsneemt is alles mogelijk. Tabula rasa! Geweldig.

Wat wil je bereiken met deze roman? Zo zie ik een onderlaag in het boek die een aanklacht is. Wil je daar iets over zeggen?
Hoewel ikzelf denk dat hij het niet doorheeft, is Trump een antiburgerlijk verschijnsel. Wat Youp van ’t Hek in Nederland altijd van de daken schreeuwt – dat je als burgerlul niet tot morgen moet wachten om je dromen na te jagen – brengt Trump in de praktijk. Nogmaals, in mijn ogen is hij een ‘bevrijder’. Maar in Nederland krijgt hij er nul credits voor. Dat stoort me. De dominante stemming in Nederland is burgerlijk, suf, verkrampt. Anti-Trump.

Hoop jij dankzij dit boek aan te schuiven bij een toonaangevende talkshow? Want de hoofdrolspeler in jouw boek verafschuwt dit.
De boeken móeten de deur uit! Dat ten eerste. Daar ben ik opportunistisch in. Maar door aan een talkshowtafel over mijn fascinatie voor Trump te vertellen, hoop ik eraan bij te dragen dat waardering voor hem uitspreken minder een taboe wordt. Dus ja, graag die talkshow.

Is dit een begin van een hele reeks boeken van Hans van Willigenburg?
Dat hoop ik heel erg. Zo’n boek schrijven is beter dan seks. Maar misschien heb ik slechte seks, haha.

Tot slot. Waarom heb je voorin een citaat opgenomen uit ‘Leven, lijden, schrijven’ van Michel Houellebecq?
Ik ben sterk door de denker en schrijver Houellebecq beïnvloed. Zijn romans gaan over onthechte hoofdpersonen die een pessimistische kijk op het leven hebben. In “Houden van Trump” heb ik precies zo’n personage gecreëerd.