Jammer dat de knaapjes van Oranje de finale van het Nations Liekje niet hebben gehaald, maar ‘t verloren potje tegen de Kroaten was best leuk om naar te kijken en dat is in het hedendaagse voetbal al heel wat.

Toernooitje van niks eigenlijk. Geen duizelingwekkende druk en dat geeft de voetballende mens de ruimte om weer een beetje normáál te doen. Werd na drie afschrikwekkende Europese finales wel tijd ook. De KNVB verpakt voetballers na bekerfinales in badjassen, de UEFA had er verstandig aan gedaan om haar finalisten na het laatste fluitsignaal in dwangbuizen te stoppen en af te voeren naar de dichtstbijzijnde inrichting.

Compleet van ‘t padje, het hele spul. Van de Conference League kun je nog zeggen: twee matige ploegen die je door zo’n finale het idee geeft dat ze wat voorstellen… Is vragen om door zelfoverschatting gevoed neurotisch gedrag. De wanstaltige ontknoping van de Europa League laat zich door één naam verklaren: Mourinho.

Maar van ’s werelds beste elftal Manchester City had je in de Championsleaguefinale toch wel íets mogen verwachten dat op voetbal leek? Inter hoefde het Engelse spel niet eens te ontregelen, dat deden die jongens van City zelf wel, verlamd door de druk om te móeten winnen. Want de miljarden van de suikersjeik… Want zoveel geïnvesteerd en nog nooit die cup met de grote oren gewonnen…

Ik zeg dit, zelf ook opgefokt door een priemende veeleisende blik van een suikeroom. Van de almachtige presentator van deze show: Leo Driessen. Ik hoor hem al zeggen: makkelijk dat geschop, Dijkstra, maar kom nou eens met de oplossing. Nou, hier is-ie. Een transferbedragplafond. De – omgerekend – zo’n beetje één miljoen euro die Barcelona in 1973 voor Cruijff betaalde als bovengrens.

‘Belachelijk veel geld’, werd destijds gezegd en wat er gebeurt als je belachelijk nog veel belachelijker maakt, zien we nu. De voetballende mens kan die weelde geestelijk niet aan. Dus maximaal 1 miljoen plus inflatie over een halve eeuw, is 4.309.000 euro. Gevolg: slinkende salarissen, tv-rechten goedkoper, kaartjes weer betaalbaar. Krankzinnig plan? Niet zo krankzinnig als het huidige topvoetbal.
Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verscheen de roman Verscheurde krant.