Alleen de Miskende Verlosser kan – zijn wonderlijk geblokte hoogwaterbroeken en piposchoenen ten spijt – het voetbal redden. Alleen humor en een gezonde dosis relativeringsvermogen kunnen de belangrijkste bijzaak op aarde voor de ondergang behoeden en die zijn door de Miskende Verlosser oneindig te vermenigvuldigen, gelijk de broden uit de Bijbel.

Ajax, sinds de dickpic van de baas zodanig de weg kwijt dat zelfs het afblazen van een vrouwenvoetballershuldigingetje voor gelazer zorgt… PSV, twee zonen van de club in recordtijd als hoofdtrainer laten sneuvelen… Feyenoord, zelfs nog tijdens het kampioensfeest vrezend dat de trainer-met-een-doorlopend-contract voor een bak miljoenen naar de Spurs zou worden gelokt…

O, had scheidend Telstar-icoon Pieter de Waard zich er maar mee mogen bemoeien. De Miskende Verlosser zou als Jezus 2.0 vanaf de Maasvlakte over de Noordzee naar Engeland zijn gelopen om de dwazen aldaar Het Licht te laten zien en ze voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat het afgelopen moet zijn met dat alles vernietigende gegoochel met honderden miljoenen. Pieter zou het kroonjuweel op de dickpic van Overmars hebben later omsmeden tot zwaard in de hand van de Griekse held Ajax.

Hij zou de spanning bij PSV hebben weggenomen door na de bekerwinst – orerend op een tafel – het hele fucking elftal tot man of the match uit te roepen en er met de fijngevoeligheid van een goddeloze dominee aan toe te voegen dat ook de trainer de beroerdste niet is. Laat dat maar over aan de Miskende Verlosser. Want de zoon van De Vader is als een vader voor de zoon. De Miskende Verlosser was bereid om zijn gaven in dienst te stellen van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De malloten van Zeist kozen een andere bondsvoorzitter en verloochenden aldus het voetbal voordat de haan kon kraaien.

En zo bleef de Miskende Verlosser miskend als verlosser. Bij Telstar laat hij een oneindige leegte achter, het voetbal doolt zonder hem doelloos voort. En de man of the game-, set- and match is de hele fucking Pieter de Waard.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.