Waren we er – vrij naar Herman Kuiphof – bijna toch weer ingetrapt. Beetje met ons allen enthousiast zitten wezen over Max Verstappen en zijn auto. Beetje genieten van een man die snelheid tot kunst heeft verheven.

Fout. Luister maar naar Rutger Bregman. Historicus Rutger schrijft boekjes vol wijsheden. De meeste mensen deugen stond 155 weken in de bestseller top 60 – hoewel experts vonden dat ‘t niet deugde – de opvolger Wat maakt een verzetsheld? 4 weken. Dan kun je als schrijver wel wat extra publiciteit gebruiken, dus stond Rutger bij Jinek op als redder des vaderlands die ons moet verlossen van onze fascinatie voor de wereldkampioen in de Formule 1.

We mogen niet langer juichen voor Max Verstappen en als hij na weer een gewonnen race met een Nederlandse vlag staat te zwaaien dienen wij zelfs afkeurend te fluiten. Waarom deze draconische maatregelen? Omdat Max in Monaco woont. En als je in Monaco woont, betaal je in Nederland geen loonbelasting en dan steel je volgens Rutger als het ware uit de staatskas.

Schandalig, want Max is weliswaar geboren in Hasselt – België – , opgegroeid in Maaseik – België – , zwierf langs alle internationale kartbanen en vliegt heden ten dage naar circuits in alle uithoeken van de wereld, maar hij schijnt ooit een blauwe maandag op een Hollandse kleuterschool te hebben gezeten en weten wij wel wat zo’n kleuterjuf de belastingbetaler kost? Fijn toch dat Rutger ons daarop attent maakt.

Laat ik hem even helpen met z’n naar spruitjes en afgunst meurende gereken. Wij hebben een Koningshuis dat de belastingbetaler jaarlijks ruim 50 miljoen euro kost. Prima zolang de meeste Nederlanders vóór de monarchie zijn, maar het is veel geld.

Ho ho, zeggen de koningsgezinden, door de mondiale uitstraling van Willem & Maximá verdient de vaderlandse economie dat bedrag met rente terug. Die mondiale uitstraling is peanuts vergeleken met de Max-mania van Tokio tot Timboektoe.

Max met onze vlag is kassa voor ons. Hij krijgt daarvoor als beloning niet 50 miljoen uit de staatskas, maar met de helft neemt hij ook wel genoegen. Rutger, fijne moraalridder, regel jij dat verder even met je vrienden van de belastingdienst?

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.