Stel: je bent een akelig vervelend klapkauwgumpje, louter op aarde om alles wat leuk is kapot te maken. Je bent een arrogant sujèt dat niet tegen z’n verlies kan en bij het minste of geringste begint te schelden met fucking dit en fucking dat. Zit je met zo’n verrotte inborst als supporter op de tribune, ben je een hooligan. Zit je met zoveel verdorvenheid als trainer op de bank, ben je José Mourinho, The Special One.

Víjf Europacups gewonnen, oreerde Wesley Sneijder deze week in Veronica Offside vol bewondering over hem in de aanloop naar Valencia-AS Roma, de zesde Europese finale van Mourinho. Zés hè, dan ben je wel een mannetje hoor! Sneijder wordt met de dag boeiender en leuker in zijn rol van ongecompliceerde voetbalduider bij Wilfred Genee.

Onbevangen, met schijt aan dronken naatje. Hoe is het dan toch in godsnaam mogelijk dat zo’n parel nog lovend kan zijn over die zelfingenomen wandelende-ramp-voor-het-voetbal? Heerlijk woensdagavondje in Boedapest, lekker sfeertje, fijne grasmat, alle ingrediënten voor een mooi voetbalfeest, maar helaas… Mourinho, dus kutwedstrijd. Ontregelen, zuigen, uitdagen, vertragen, op slot gooien, verpesten, aanstellen, toneelspelen.

En een uur na de wedstrijd in de parkeergarage van het stadion als toetje nog even tegen scheidsrechter Taylor schreeuwen dat híj een fucking schande is. Mourinho was nog nóóit zo trots geweest op zijn spelers, zei hij na de wanvertoning. Z’n contract loopt door, maar Mourinho weet nog niet of hij bij AS Roma blijft. ‘Mijn spelers verdienen meer, ik verdien meer’. Wat? Een slooppremie?

Na NAC-Emmen werd de auto van scheidsrechter Joey Kooi uit Oostzaan met een bierblik bekogeld door een Bredase Mourinho. Wonderlijk, want de benadeelde partij was Emmen. En wat zei trainer Dick Lukkien van de Drenten over een onterecht gegeven hoekschop waaruit een dure tegentreffer viel? ‘Zuur voor ons, maar scheids en grens doen het niet expres. Uiteindelijk moet je het altijd bij jezelf zoeken.’ Nuchtere woorden, normaal gedrag. Daarom is Lukkien trainer van Emmen. Daarom is Lukkien in het doodzieke topvoetbal niet The Special One.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.