KNOLLSY

Is toch een heel gedoe, toeleven naar zo’n wedstrijd als AZ-West Ham United. Onrust in de buik voelen, sociale verplichtingen op de automatische piloot afwerken, een hemelvaart doorstaan, doodergeren aan de gebruikelijke idioten met capuchons die ’s middags al Alkmaar en elkaar verbouwen…

Begint de wedstrijd, vindt m’n dochter het nodig om vier meter van de tv met een naaimachine een jurk in elkaar te prutsen. Bij de Primark hebben ze zoveel van die dingen dat ze ze voor weinig verkopen, maar mevrouw moet zo nodig zelf gaan klussen. Waren die vuvuzela’s tijdens het WK van Zuid-Afrika irritant? Moet je voor de aardigheid eens naar voetbal proberen te kijken met het geluid van een naaimachine. En waag het niet om er als oude man anno 2023 iets van te zeggen, want dan ben je een tiran, die niets heeft geleerd van de woke-lessen.

Zo’n nazaat dan maar meteen een hooligan noemen gaat misschien wat ver, maar wedstrijdverpester is ze zeker. Zo hopeloos machteloos moeten al die echte liefhebbers in de stadions zich dus ook voelen, als er weer zo’n laffe capuchon van alles op het veld gooit. Zeven duels stilgelegd, Groningen-Ajax definitief gestaakt. En dan kan die hooligan van het gesproken woord, Marcel van Roosmalen, in De Nieuws BV van activiste Natasja Gibbs op NPO Radio 1 weer lekker vol op het orgel. ‘Allemaal de schuld van die idioten van de KNVB met hun achterlijke bierbekertjesbeleid.’

Ja natuurlijk, het is de schuld van de bond dat Gronings schorem alleen naar de Euroborg komt om voetbal te saboteren. Het is de schuld van de bond dat laffe capuchons na de nederlaag van AZ een hek ondersteboven trekken om familieleden van West Ham-spelers te lijf te kunnen gaan.

Was er dan níets om blij van te worden? Jazeker wel: Knollsy. Wie? Knollsy, kogelronde fan van West Ham, die als de Obelix van Londen bovenaan een tribunetrap de laffe capuchons van zich af mepte als waren het slappe Romeinse soldaatjes. Is dat de oplossing? Nee, natuurlijk niet. Maar je wordt er op zo’n zoveelste zwarte dag wel vrolijk van. Je zou er de naaimachine-ergernis bíjna door vergeten.

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging. Juni 2023 verschijnt de roman Verscheurde krant.