INTERVIEW IN NRC MET DE TWEELING HARTMANN


NRC (4 mei 2023): De oorlog verbande de tweelingbroers Frank en Hendrik Hartmann uit Maastricht. Nu zijn ze hoofdpersonen in een jeugdboek. „We zijn Duitsers geworden, maar altijd ook een beetje Maastrichtenaren gebleven.”

Frank en Hendrik Hartmann zijn een tweeling, maar hebben een ander geboortejaar. Frank kwam ter wereld tijdens de laatste minuten van 31 december 1936, Hendrik tijdens de eerste van 1 januari 1937. Toch hebben ze allebei die Nieuwjaarsdag in hun paspoort staan. Dat leek hun ouders beter, want het betekende dat Frank een lichting later zou worden opgeroepen voor militaire dienst. De schaduw van een nieuwe wereldoorlog, die hun leven en dat van miljoenen zou veranderen, hing immers al over Europa.

Het had overigens weinig gescheeld of alleen Hendrik had de geboorte overleefd. Frank werd met de tang gehaald en liep daarna blauw aan. Leg hem maar terzijde, dan redden we de ander, beval de dokter. Maar Franks en Hendriks oma van moeders kant, een ervaren vroedvrouw die erbij was, besliste anders. „Ze hield me onder de koude kraan en toen begon ik te gillen.”

Nu zijn ze mannen van 86. Nog recht van lijf en leden, Hendrik hoort alleen wat slechter. Bij Frank thuis in Aken blikken ze in keurig Nederlands met af en toe een woordje Duits terug op hun kinderjaren en de Tweede Wereldoorlog. Onlangs verscheen er een jeugdboek over hun verhaal: Opeens zijn wij de vijand. Auteur is advocaat en kinderboekenschrijver Roland Mans, een neefje van beide heren.

Het hele artikel van Paul van der Steen kan je hier lezen: interview NRC. Opeens zijn wij de vijand van Roland Mans is te bestellen via de webshop.