Wim Jonk tekent bij, Jan Smit blijft, de punten klotsen over de Dijk. Zou je toch denken: gaat lekker in Volendam. Dat is dus een lelijke misvatting en gelukkig zijn er de Raad van Commissarissen van de voetbalclub en de familie Kras van het dorp om ons daarop te wijzen.

Wel eens van The Big Train Robbery gehoord? De Grote Treinroof, met mannen als Ronnie Biggs, Gordon Goody en Bruce Reynolds, die miljoenen ponden buit maakten in een posttrein tussen Glasgow en Londen. In Volendam heb je De Drie van Palingcity. Wim Jonk, die bij Ajax en Inter Milaan met pijn en moeite een paar karige boterhammen bij elkaar kon voetballen. Jan Smit, die sporttempels vol zong, tv-shows maakte, voor honderden miljoenen kijkers het Eurovisie Songfestival aan elkaar praatte en zich elke dag weer opnieuw moet afvragen: hoe zorg ik ervoor dat mijn bloedjes van kindjes ’s morgens een bordje pap hebben?

En Keje Molenaar, die na een voetballeven bij Ajax en Feyenoord vergeefs probeerde om vakkenvuller te worden bij supermarkt Roompot aan de Pieterman 1 en dus uit pure armoede maar advocaat werd. Schraalhans Keukenmeester. Drie kansloze stakkers en dan is er plotsklaps die kans. FC Volendam, voor deze drie wat die trein was voor Ronnie Biggs en co. Jonk had trainer kunnen worden van zo’n zandbakclub met een sjeik als suikeroom – voor een paar miljoen per jaar – maar dat is peanuts vergeleken met wat hij aan de Dijk allemaal bij elkaar kon graaien. De schat lag verborgen in de kelder van het betaald voetbal.

Team Jonk wil rijk worden van onze eerstedivisieclub, roeptoeterden RvC en Krassen. Team Jonk wil z’n zakken vullen ten koste van de clubkas, zeiden ze na de promotie. Team Jonk mag geen bonus krijgen, brullen ze nu. Team Jonk, dat van een kansloos clubje in de marge een serieuze club aan het maken is… Met pek en veren het dorp uit.

De grootste heldendaad van RvC en Krassen: voorkomen dat Keje Molenaar vice-voorzitter werd. Misschien moet er voor die types op de Dijk een plaquette komen met als tekst: Kras op ons blazoen. Of nog beter: Raad van Commissarissen, opkrassen!

Bert Dijkstra is columnist bij NH Sportcafé en schrijver van o.a. Anneli verbinder tussen zwart en wit en John van den Heuvel een lustrum lang extreme beveiliging.