AMSTERDAM – Deze week verschijnt bij uitgeverij Ezo Wolf de sleutelroman Verscheurde krant van Bert Dijkstra. In het boek veranderen vrijgevochten journalisten in slaafse volgelingen van een dictatoriale hoofdredacteur. Verslaggevers die worden betaald om misstanden bloot te leggen, maar (op straffe van ontslag) moeten zwijgen over de misstanden in het eigen bedrijf. Ze glijden af in een verlammende angstcultuur.

Bert Dijkstra is 47 jaar journalist, waarvan ruim 37 jaar op de redactie van De Telegraaf. Hij constateerde hoe vrije geesten in de mediawereld worden geketend aan de stoelpoten van vergadertafels en besloot om er een fictief verhaal omheen te bouwen. Het gevolg is een meeslepend boek over intriges en machtsspelletjes rond Herman Vliek, algemeen hoofdredacteur van onafhankelijk dagblad De Spiegel.

‘De roman in mijn hoofd was er eerder dan de werkelijkheid’, zegt Dijkstra. ‘De fictie in het boek lijkt op sommige vlakken ingehaald door de actualiteit. Als ik, toen ik een paar jaar geleden begon te schrijven aan Verscheurde krant, zou hebben geweten hoe de situatie in het voorjaar van 2023 is, dan had ik bij herhaling de toto gewonnen en dobberde ik nu als miljonair op m’n jacht voor de kust van de Bahama’s. Ik ben niet de Nostradamus van de 21e eeuw, maar een scribent die het nodig vond om het drastisch veranderde tijdsbeeld van de mediawereld in een boek vast te leggen.’

Verscheurde krant (€ 22,95) is het vijfde boek van Bert Dijkstra. Recent schreef hij het waargebeurde Anneli, verbinder tussen zwart en wit en de bestseller John van den Heuvel, een lustrum lang extreme beveiliging.