Kapoerem
VIJF VETTE HARINGEN VOOR KAPOEREM

Mooie bespreking en vijf vette haringen voor Kapoerem Kapoerowitzj bij De Vlaardinger.

Kapoerem Kapoerowitzj, de hoofdpersoon (en titel) van dit boek, woont in het land van Roes, daar waar de spreekwoorden vandaan komen. Hij gaat op zoek naar zijn vader, die sinds lang geleden spoorloos is. Zijn vader verdween over het oneindige meer, waaraan Kapoerem al tien jaar woont.

Het is een wonderlijke reis die Kapoerem maakt. Vreemde zaken komen op zijn pad. Zo moet hij roeien aan boord van een varend paleis, komt hij een dubbelganger tegen en ontmoet een tovenaar die vertelt dat hij zijn vader heeft betoverd. Veel omzwervingen vinden op het oneindige meer plaats. Als hij een keer land in zich krijgt, helpt Kapoerem inwoners van de stad Pasta, die gevlucht zijn voor Atilla de Hun. Met die laatste speelt Kapoerem een potje schaak.

Dat Kapoerem ook een reis door de tijd maakt blijkt uit een ontmoeting die hij heeft met het leger van Napoleon, die hij de verkeerde weg naar huis wijst. Hoewel, is het wel een reis door de tijd? Op de achterkaft lees je dat dit verhaal zich afspeelt heel lang geleden, in de tijd dat de geschiedenis nog moet beginnen en de aarde nog plat is.

Het fantasierijke verhaal met grappige woordspelingen, geschreven door meesterverteller Bies van Ede, is een lust voor oog en fantasie; niet in de laatste plaats vanwege de mooie zwart-wit tekeningen die – gemaakt door Roel Seidell – af en toe opduiken. De titels van de hoofdstukken zijn ook origineel gevonden. Genoeg redenen om dit boek aan te bevelen als een fantasierijk verhaal dat voor kinderen vanaf tien jaar veel leesplezier zal opleveren.

In de inleiding van deze bespreking staat dat Kapoerem in dit boek op zoek gaat naar zijn vader. Die vraag wordt pas in het laatste hoofdstuk beantwoord.

De originele bespreking tref je hier.