Voor de Boekenkrant van april besprak Peter Koelewijn Het geval Charles Dexter Ward van H.P. Lovecraft. De vertaling is van Bies van Ede, de coverillustraties van Erik Kriek. Het geval Charles Dexter Ward is nu overal verkrijgbaar.

Donkere magie, grafroof, complotten en de dreiging van een gruwelijke en allesverslindende macht. Het geval Charles Dexter Ward heeft alle elementen van een klassieke Lovecraft in zich. Gaat deze herziene vertaling een nieuwe generatie lezers aanspreken?

Tijdens de coronapandemie is er veel gespeculeerd. Is er een geheime agenda? Een verborgen wereldorde bestaande uit hagedismannen die op de achtergrond aan de touwtjes trekken en alleen tevreden zijn met kinderoffers? Op een klein groepje na zullen de meeste Nederlanders dit afdoen als infantiele verzinsels. Toch gaat er een enorme aantrekkingskracht uit van de complottheorie. Je ziet hem telkens terugkomen en in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan The Great Reset, 9/11 en Area 52.

Howard Phillips Lovecraft is de grondlegger van kosmische horror, een subgenre waarin complottheorieën de drijvende kracht zijn. Men spreekt zelfs over ‘Lovecraftian horror’ om dit genre te definiëren. Ogenschijnlijk normale mensen worden gemanipuleerd door entiteiten buiten de aardse sferen. H.P. Lovecraft overleed in 1936 op 46-jarige leeftijd. Tijdens zijn actieve carrière schreef hij een hele reeks korte verhalen, essays en gedichten waarin hij een eigen universum creëerde.

Alhoewel hij tijdens zijn leven weinig waardering oogstte, heeft hij in de loop der jaren een trouwe schare fans verzameld. Nog steeds zie je de invloed van Lovecraft terug in hedendaagse films, boeken en videogames. Het geval Charles Dexter Ward is onderdeel van de Cthulhu Mythos. Dit is een reeks losjes samenhangende verhalen over een pantheon van machtige buitenaardse wezens. In dit verhaal is voor het eerst sprake van de entiteit YogSothoth, die veelvuldig terugkomt in Lovecrafts korte verhalen.

Het geval Charles Dexter Ward speelt af in Providence, Rhode Island, 1928. Op zijn herkenbare manier vertelt Lovecraft het verhaal vanuit een onbekende schrijver die terugkijkt op de gebeurtenissen rond Charles Dexter Ward. Een jongeman die langzaam in de ban raakt van zijn betovergrootvader Joseph Curwen. Zijn obsessie gaat zo ver dat Charles uiteindelijk in een gesticht terechtkomt. Daar wordt hij onderzocht door dokter Marinus Bicknell Willet, die de oorzaak van zijn geestesziekte probeert te achterhalen. Langzaam maar zeker ontrafelt het verhaal zich en val je van de ene verbazing in de andere.

De kracht van dit boek zit hem in de subtiliteit en ongrijpbaarheid van het kwaad. Nergens is het uitgesproken bloederig of echt eng. Toch sluimert er net buiten het gezichtsveld een donkere macht waarvan je soms alleen de gevolgen ziet. Dat maakt het des te angstaanjagender. Ik kan niet wachten op de nieuwe vertaling van Lovecrafts andere werk.