AMSTERDAM – Dinsdag 5 maart 2024 werd in ‘t Zonnehuis in Amsterdam Rebellie van de Hoop gepresenteerd. Auteur Aline Pennewaard en filmer Raoul de Zwart hebben, op indrukwekkende wijze, de heldenmoed van de Joden in de Sovjet-Unie zelf en de massale steun die het olidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw in Nederland voor hen wist te genereren vast weten te leggen.

Hoe krachtig deze betrokkenheid doordrong tot alle geledingen van de samenleving kwam in het bijzonder tot uiting in de geslaagde actie, ‘1 miljoen handtekeningen’, een waarachtige rebellie van de hoop die de wereldwijde strijd inspireerde.

Tijdens de presentatie, onder leiding van Frits Barend, spraken Ulysse Ellian, Afshin Ellian en Awraham Soetendorp met elkaar. Het eerste exemplaar van Rebellie van de Hoop werd uitgereikt aan vicepremier Carola Schouten.

Rebellie van de hoop (€ 22,95) is, in samenwerking met Het Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet Unie, verschijnen bij Ezo Wolf en is overal verkrijgbaar.